Lecocq Flavours : Smaak op maat, cocreatie en flexibiliteit

Al vier generaties lang ontwikkelt Lecocq Flavours een breed gamma aan vloeibare aroma’s en destillaten. Alles begon in 1921 aan de Lazarijstraat in Hasselt toen Achille Lecocq zijn aromabedrijf oprichtte in de jeneverstad Hasselt. In 2005 week Lecocq Flavours uit naar Zonhoven. Nu 100 jaar later wil het bedrijf verder uitbreiden. Lecocq Flavours is in 2021 een Limburgs groeibedrijf met smaak in een markt van aroma’s die meer dan ooit in beweging is. 

Een kwisvraag.  ‘Welk Limburgs bedrijf gaat bij iedereen over de tong?’ De kans dat u het antwoord weet is eerder gering. Maar aroma’s van Lecocq Flavours proef je elke dag. Dat maakt het Zonhovens bedrijf dan ook uniek. Er zijn trouwens maar slechts een handjevol aromafabrikanten in Vlaanderen. Lecocq Flavours geeft dus smaak aan heel wat dranken, voedsel en snoepgoed. 
Zaakvoerder Olivier Lecocq knikt. “Als je bijvoorbeeld ijn ons land een vanille-ijsje eet dan komen de aroma’s van bij ons. Onze roots liggen in de alcoholische sector. Heel wat chocoladefabrikanten zijn hier kind aan huis en ga zo maar door. Ons klanten zijn vooral business-gerelateerd.  Ze kennen ons niet maar proeven ons elke dag (lacht). We zijn een tussenstation. We verkopen dus eerder zelden een eindproduct. We leveren wel de aroma’s waar de klant de smaak dan mee finaliseert. We leveren wel aan bekende merken, dat wel maar niet rechtstreeks aan de consument”, zegt Olivier Lecocq in de vestiging aan de industriezone De Waerde in Zonhoven. 

Maatwerk

Business-partner Eveline Sticker: “Onze R&D afdeling is het hart van het bedrijf. Daar worden de aroma’s op punt gesteld, is er ontwikkeling, is er kwaliteitscontrole. We maken samen met de klant de recepturen. Die co-creatie, daar zetten we sterk op in.. Voor iedere klant maken we een uniek aroma. Maatwerk is wat ons onderscheidt. We gaan niet zomaar iets uitvinden. Het idee komt altijd van de klant. Maar we denken dus wel mee. Onze flexibiliteit is daarbij een troef. We staan daarnaast ook voor kwaliteit op mensenmaat. We zijn eerder een bescheiden speler in België (in de top 15, nvdr) en nog kleiner op de internationale markt.  Maar in ons segment (de vloeibare aroma’, nvdr) spelen we mee met de grote jongens. Daar staan we mee in de spits.”

Olivier Lecocq: “Hoe we werken? De klant vraagt een smaak en dan beginnen we eraan. We stellen de smaak op punt.  We mengen de aroma’s die we aankopen. Denken we aan vanillesmaak, of aardbeiensmaak enzoverder. Maar er zijn honderden aroma’s natuurlijk waar we mee werken. We kopen enkelvoudige aromastoffen, dat kunnen natuurlijke aromastoffen zijn als niet natuurlijke aromastoffen. Die mengen we dus, zodat we tot een nieuwe smaak komen. Dat is bijna toponderzoek. Hoe kom je tot de beste mengeling waar een nieuwe smaak uitkomt. Als ze over innovatie spreken, we innoveren hier elke dag. Daarnaast maken we ook destillaten van kruiden en planten die we gaan uitstoken. We zien trouwens dat de klant steeds meer maatwerk vraagt. Een goed voorbeeld is de drankensector. Hoeveel smaakjes zijn er wel niet vandaag de dag?  flavoured waters, noem maar op… Hoeveel biersoorten en gins zijn er niet bijgekomen?  Dan zijn er nog de alcoholvrije drankjes.. Ook de smaken van de ijsjes zijn meer gevarieerd, denk maar aan Marshmellow-ijs of ijs met een chili-smaak. Dat was vroeger ondenkbaar. We spelen daar perfect op in.”

Internationale speler

Een groot deel van de vloeibare aroma’s wordt uitgevoerd naar het buitenland, tot zelfs naar Afrika. “Bijna de helft van de omzet halen we uit West-Afrika, naar landen zoals Ghana, Sierra Leone, Liberia..We voeren sinds de jaren zeventig heel wat aroma’s uit voor de drankindustrie daar. Dat gaat echt om aanzienlijke hoeveelheden.  Duizenden liters vertrekken hier jaarlijks. Met de aroma’s die wij maken, maken ze heel wat ‘afgewerkte drank’ daar. Als iemand in West-Afrika een cognac of gin drinkt van een lokale drankenproducent dan is dat eigenlijk een Limburgs drankje.”

Eveline Sticker: “Ons doel is nu met het 100-jarig bestaan onze naambekendheid vergroten en uiteraard willen we groeien. We zijn in dat kader dringend op zoek naar extra personeel.”  “Onze bedrijfspand is trouwens te klein aan het worden” vervolgt Olivier.  “We gaan dus uitbreiden. Dat moet, willen we onze marktpositie consolideren en versterken. Alles is 100 jaar geleden gestart in Hasselt, in 2005 zijn we dan naar Zonhoven uitgeweken. Ooit terugkeren naar Hasselt is een droom.”

LECOCQ FLAVOURS : SMAAK OP MAAT, COCREATIE EN FLEXIBILITEIT

Wist je dat? 

Colibri Limonade: Iedereen boven de 40 jaar herinnert zich nog wel Colibri, de smaakstoffen van deze limonade werden gemaakt bij Lecocq Flavours. “Met mijn grootvader ben ik vaak met de camionette naar Colibri gegaan om de smaken af te zetten. Het bedrijf bestaat niet meer maar Colibri was een begrip. Maar er zat veel meer suiker in dan nu. Aroma’s zijn minder gesuikerd geworden, de consument is ook kritischer geworden. En de controles zijn terecht heel streng.”

Dierenvoeding: Wist je dat heel wat visaas bij Lecocq worden gemaakt? “Veel vissers gebruiken aas met een smaakstof die hier wordt gemaakt. Soms zie ik een foto in de krant bij een grote vangst. Als ze dan glunderen, dan denk ik, dankzij Lecocq (lacht).”

Koosjer: Bijna 10 procent van de vloeibare aroma’s bij Lecocq zijn koosjer. “We merken ook hier een stijgende vraag. Deze aroma’s worden gecertificeerd en we krijgen ook regelmatig een audit. Die wordt dat gedaan door een rabbijn. Jaarlijks komt er een rabbijn over de vloer om te kijken of alles klopt. Ze krijgen dan een koosjer certificaat, een ORT-certificaat onder rabbinaal toezicht. Sommige rabbijnen gaan erg ver. Zo zijn er rabbijnen die erg orthodox zijn.” 
 
Halal, Vegan en Bio: ook Halal, vegan en bio-aroma’s zitten in de lift bij Lecocq Flavours. “Het aandeel van deze smaken stijgt zeer zeker. We moeten mee met de vraag van de klant en daar is steeds meer vraag naar bio-aroma’s maar ook Halal en vegan dus.”