Onder aanwezigheid van heel wat pers en genodigden is afgelopen vrijdag het boek ‘Smaak 100 jaar – Lecocq Flavours / Taste 100 years of Lecocq Flavours’ voorgesteld.

Met het geïIllustreerd boek ‘Smaak 100 jaar – Lecocq Flavours / Taste 100 years of Lecocq Flavours’ wordt dit deel van de Hasseltse geschiedenis op een niet eerder geziene wijze belicht. De prachtige illustraties nemen je mee naar een onontdekte wereld van één eeuw smaak. De vele getuigenissen en anekdotes over Lecocq Flavours zorgen voor een unieke inkijk van de jenever- en smaakindustrie.

De historici van Geheugen Collectief legden samen met de familiekroniek veel onbekende waardevolle historische verhalen bloot over Hasselt als jeneverstad. Aan de hand van het vlot geschreven naslagwerk (160 pagina’s) van vier generaties Lecocq wordt de ambacht van het maken van (vloeibare) smaken belicht.

Zaakvoerder Olivier Lecocq : “We zijn verheugd over de lancering van ons boek Smaak – 100 jaar Lecocq Flavours. Ons verhaal speelt zich grotendeels af rond de jeneverstad Hasselt. Dat maakt het voor mij zo boeiend, want Hasselt is voor mij altijd de stad van de smaak geweest. Ik ben erkentelijk dat we met de familie Lecocq helpen meeschrijven aan de geschiedenis van de jeneverstad. Een stuk erfgoed dat niet altijd even bekend is bij het grote publiek.” 

Lecocq Flavours is een groeibedrijf en de enige Limburgse onderneming (en ver daarbuiten) gespecialiseerd in het maken van vloeibare aroma’s. Aroma’s van Lecocq Flavours gaan intussen wereldwijd bij iedereen over de tong. Lecocq Flavours beschikt over honderden smaken en is daarmee een absolute smaakmaker.

Alles startte in het ‘Essecefabriekske’ in de Lazarijstraat in Hasselt. Waar de eerste klant de jeneverindustrie was, werd dit al snel grootschaliger en werden ook smaken en flavours gemaakt voor andere sectoren (limonades zoals Colibri, koekjes, snoepgoed, chocolades, zuivelindustrie…). 

Businessmanager Eveline Sticker: “Onze roots liggen in de alcoholische sector in Hasselt. Dat is de rode draad, de start ook van dit boek.  Smaken ontwikkelen is ons vak. De evolutie van de smaakindustrie wordt mooi weergegeven door historische getuigenissen en nog net uitgegeven bronnenmateriaal. Het boek gidst je vlot door de jaren heen. Hierdoor houden we een stuk waardevol erfgoed in stand.  Want er is nog niet zoveel naslagwerk over de smaakindustrie. Het is terugblik. Maar we kijken ook vooruit. Dat maakt het allemaal zo bijzonder

Gouverneur van Limburg Jos Lantmeeters: “Het verhaal van 100 jaar Lecocq brengt naast lokale en herkenbare anekdotes ook een wijze les in ondernemerschap. Elke generatie die aan het roer heeft gestaan had zijn tijdsgebonden uitdagingen. Telkens opnieuw zien we dat frisse ideeën en voortdurende innovatie een oplossing kan zijn in moeilijke periodes. Het zoeken naar nieuwe opportuniteiten is een duidelijke rode draad in het 100 jarig bestaan” zegt gouverneur Jos Lantmeeters. “De veerkracht en durf van dit op en top Limburgs bedrijf is iets waar we fier op moeten zijn.”