Dertig jaar geleden sloot de mijn van Zolder haar deuren. Met deze sluiting kwam er definitief een einde aan de productie van steenkool in België. Maar de smaak van Lecocq Flavours is nog blijven hangen.
In de weekendeditie van Het Belang van Limburg van 10/09/22 verscheen het mooie verhaal van Hilda Put die in de mijn van Zolder de kompels bediende met haar heerlijke Hilda’s Kriekske. Dat was melk van de toenmalige Lilac met een speciaal, mysterieus grenadine extract. Haar levensverhaal is nu de rode draad van het theaterstuk ‘Wit Goud Zwart Stof’ van theatergroep Motus.

 
De mijnwerkers van Zolder waren vroeger dol op Hilda’s Kriekske. En… de grenadine aroma’s die de smaak gaven, waren afkomstig van het toenmalige Lecocq, nu Lecocq Flavours. Of hoe de grenadine aroma’s van Lecocq zorgde voor een letterlijk en figuurlijk mooie smaak in de mijn.

 
‘Wit Goud Zwart Stof’ draait rond de verhalen aan Hilda’s melkbar in de toenmalige mijn van Zolder.  Hilda Put werkte van 1966 tot 1996 in de mijn van Zolder waar ze de melkbar uitbaatte. Naar aanleiding van de theatervoorstelling ‘Wit Goud Zwart stof’ van theatergroep Motus  van voorzitter/scenariste/regisseur Inge Mariën kregen enkele gepensioneerde kompels opnieuw de melk met een staal aroma van Hilda’s Kriekske voorgeschoteld.

 
CEO Olivier Lecocq: “We hebben het grenadine aroma van Hilda’s Kriekske opnieuw aan Hilda Put gegeven. De recepturen hadden we nog. Het is mooi om te horen hoe onze aroma’s het leven van de mijn in Zolder smaak hebben gegeven.”

Lecocq Flavours produceert verschillende aroma’s en extracten. De  recepturen worden in alle vertrouwen bewaard en behouden. De samenstelling van het aroma blijft uiteraard geheim.

Business Manager Eveline Sticker: “We hebben verschillende soorten grenadines, een twintigtal zelfs. We vinden het ook een mooi verhaal en voor ons als smaakmakers en producent van het aroma is het een hele eer dat we het leven van de mijnwerkers ook mee smaak hebben gegeven (lacht). En we zijn zelfs beland in een theaterstuk. Een smaak met geschiedenis dus.”

Scenariste Inge Mariën: “Hilda was verrast toen ze haar recept opnieuw proefde met de grenadine smaak van Lecocq Flavours. Het proeft naar een soort ijsroom, een hele bijzondere lekkere aroma. Ik ben er zeker van als we het drankje opnieuw lanceren dat dat een succes wordt.. De gezichten van de vele mijnwerkers die opnieuw het Kriekske van Hilda Put dronken, klaarden letterlijk op. Dat was complete nostalgie. Mooie herinneringen smaken altijd zoet.”

Meer dan 2200 mensen bezochten de voorstelling ‘Wit goud, zwart stof’ van Theatergroep Motus. Of hoe Lecocq Flavours weer opdook in de rijke geschiedenis van de Limburgse mijnen.

Philip De Hollogne

Bronnen

HBvL
Lecocq Flavours archief
Inge Mariën