De iconische zomer van 1976 was een onvergetelijke zomer. Net zoals in 2022 was het warm maar er was meer. De heerlijke frisse limonade ‘Colibri’ van Lecocq Flavours, brak toen alle warmte-records en was een van de bekendste frisdranken in ons land. De consumptie van limonade met Colibri op kop (Coli-citroen en Coli-oranje en cola), toen nog in glazen flessen steeg met liefst meer dan 50 procent! Voor de dorst was niets beter dan een frisse Colibri! Dat stond te lezen op de reclame-affiches. De Colibri had een unieke smaak.

Pionier

Lecocq was al vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw actief in de limonademarkt. Zelfs de grote warenhuisketen Sarma gebruikte de smaakstoffen van Lecocq Flavours om een huislimonade te maken. Maar de belangrijkste limonadeklant vond Lecocq Flavours korter bij huis. In 1959 brachten de brouwerijen van Alken, van Lamot in Mechelen en van Meiresonne in Gent samen een limonade, onder de naam Colibri, op de markt.

Ze wilden daarmee het groeiend succes van Coca Cola tegengaan. Lecocq leverde de extracten aan Lamot en Alken voor de frisdranken én die limonade kreeg de naam Colibri. Een naam die in heel België een begrip werd. De drie smaken van Colibri -citroen, sinaasappel en de cafeïnevrije cola- werden meteen een groot succes.

In 1960 bouwde Lecocq zelfs een grote limonade-afdeling in zijn fabriek in de Lazarijstraat in Hasselt. In 1962 was Colibri al de op twee na grootste limonade in ons land. En in de hete zomer van 1976 versloeg de verkoop van Colibri zelfs alle records. Niet alleen Lucien Van Impe met zijn Tourzege en loper Ivo Vandamme met zijn twee medailles op de Olympische Spelen in Montreal deden het dus prima! 1976 was ook het jaar van het 25-jarig Koningschap van Boudewijn en Fabiola en ook daar heeft Lecocq Flavours een link mee. Het boek Smaak-100 jaar Lecocq Flavours is trouwens ook opgenomen in de erfgoedcollectie van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.

Lecocq Flavours extracten

Extracten

Lecocq Flavours produceerde in zijn limonade-afdeling in Hasselt troebele vruchtenextracten als heldere smaakstoffen. De smaak van de extracten was divers, van citroen, sinaasappel, en cola, tot grenadine, mandarijn als cassis. Ook werden kleurstoffen gemaakt zoals sinaasappeloranje tot aardbeirood als muntgroen.  Tot op heden blijft Lecocq Flavours smaken ontwikkelen voor allerlei frisdranken.

De hete zomer

In Ukkel telt het KMI in 1976 zestien tropische dagen. Eind juli, begin augustus is het wat koeler. De rest van augustus blijft zomers warm, met maxima die dagen aan een stuk niet onder de 25 graden zakken. Aan het eind is het de warmste ooit, met een gemiddelde temperatuur van 19,2 graden. De consumptie van wat Vlamingen dan nog “limonade” noemen, stijgt met de helft, het bierverbruik met 33%. In en rond Mere, dorp van Lucien Van Impe, raakt men zelfs door de voorraad heen, wanneer de plaatselijke wielerheld in de Tour het geel mag aantrekken. Hij rijdt er mee in Parijs over de eindmeet: dé sportprestatie van die zomer, samen met de twee zilveren medailles van atleet Ivo Vandamme op de Olympische Spelen. 

Philip De Hollogne

Bron (HLN en Smaak-100 jaar Lecocq Flavours)