Smaak in de kijker, Umami đŸ±

Naast de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter is er nog een andere basissmaak: umami. Umami is Japans voor ‘heerlijke smaak’, umai (Japans voor heerlijk) en mi (Japans voor smaak).

Maar wat houdt dat precies in? De smaak wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijke smaakversterker in de Aziatische keuken. De smaak is moeilijk te definiëren, maar valt te omschrijven als een hartige, volle smaak, die een gerecht diepgang geeft.

De umamismaak wordt veroorzaakt door glutamine, dat vooral in eiwithoudende producten zoals rijp tomaten vlees, zeewier, gevogelte, vis, groenten en (oude) kaas, zoals Parmezaanse kaas wordt aangetroffen. Umami is een smaak die erg trending is. Wat heel umami is, is het gebruik van ansjovis, olijven, kappertjes, knoflook in je pastasaus.

Tip van Lecocq Flavours

Wil je een umami-smaak naar een nĂłg hoger niveau tillen, combineer dan umamirijke producten met vis, schaal- en schelpdieren. Door de aanwezigheid van umami gaan dingen die al goed smaken, nĂłg beter en voller smaken en umami doet je verlangen naar meer.

👉 Wil je graag deze smaakversterker in jouw producten? Vraag gerust een umami flavour aan bij onze R&D afdeling. We zorgen in co-creatie voor een ultieme smaakervaring.

Lecocq Flavours heeft in haar ruime assortiment van meer dan 12.000 aroma’s ondermeer verschillende umami aroma’s.